Powered By Blogger

Tuesday, 22 December 2015

Lama x masak laksa disebabkan ari ni ada bahan2 maka terciptalah My fevret food Now & forever kehkehkeh walhal dulu tggu mom masak je kalo teringin hihihi dah kahwin kne la masak sendiri hahahaha

Ok la nak share sikit la resepi laksa My fevret food ni hihihi

Bahan2
-laksa (direndam lebih kurang 1 jam sebelum rebus SBB Sy guna laksa kering cap cili)
-cili kering dlm 6 tangkai Sy guna lebih SBB lebih suka warna kemerah2an
-ikan Selayang/sardin dalam 7 ekor
-telor rebus,timun,cili besar,bawang besar UTk hiasan
-asam keping/Gelugor

Cara2
-rebus ikan hingga empuk air rebusan jgn dibuang SBB nak guna UTk masak kuah
-siap rebus perisi ikan dgn cara carik2 isinya sikit2 jgn bagi tulang masuk ye nanti tercekek pulak makan laksa SBB ada tulang ikan hihihi
-dah siap perisi kita blander ikan sampai hancur then masuk ikan Yg bleed Td masuk periuk Yg berisi air rebusan
-tulang ikan pun bleh blander juga TP nak masuk periuk tapis la ye hihihi
-blander plak cili kering pasti masuk dalam periuk kuah laksa bersama2 asam Gelugor
-masak hingga kuah mendidih masuk garam,gula & perasakan
-siap boleh hidang dan makan hihihi

2 comments: